• Pravilno paljenje vatre u kaminu izrazito je važno! Tehnologija kamina u posljednjih se nekoliko godina znatno promijenila, što podrazumijeva da moramo promijeniti i neke od povijesnih tehnika loženja vatre. Pogledajte film “kako ložiti kamin“ i tada taj način primijenite i u Vašem kaminu te čete tako dobiti maksimalnu učinkovitost kamina i maksimalnu iskoristivost goriva.

  • Koristite kvalitetno drvo !
  • Mnogi su ljudi iznenađeni postavljanjem trešća, pruća u križ u ložištu i misle da će na taj način biti teško i sporo grijanje, a to je upravo i bitno za početak da se dimovodni sustav kompletnom duljinom zagrije. Stoga preporučujemo 2-3kg suhog trešća, pruća za potpalu i nakon što se to dobro razgori, gore ložiti suha, jednogodišnja, tvrda drva koja bi dan prije loženja trebala biti na sobnoj temperaturi.
  • Koristite eko kocke za potpalu!
  • Novine, časopisi, tetrapaci, plastični predmeti, kocen, ugljen… nisu za loženje u kaminu, oni za sobom ostavljaju dosta pepela i troše kisik i onečišćuju okoliš. Uzmite drvenu briketu i rastrgnite je na 4 dijela ili eko kocke i njima zapalite vatru u svojem kaminu. Prilikom prvog dnevnog paljenja kamina vrata ložišta ostavite otvorena kojih 2-3cm dok se vatra dobro ne razgori te nakon nekih 5-10minuta vrata zatvorite. Također i ako Vaš kamin nema dovod vanjskog zraka direktno u ložište kamina, tada je preporučljivo kod prvog dnevnog loženja kamina otvoriti najbliži prozor ili najbliža vrata prostorije koja dovode vanjski zrak u prostoriju te tako ložištu “dati“ kisik potreban za gorenje, te nakon nekih 5-10 minuta zatvorite vrata ili prozor, a time vam se i prostorija prozračila.